Werkgevers aan zet voor een veilige werkplek.
Seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk is een serieus probleem dat iedereen raakt: zowel werknemers als werkgevers. Uit recent onderzoek blijkt dat veel werkgevers nog niet goed op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheid op dit gebied. Volgens de Nederlandse wet moeten werkgevers zorgen voor een veilige werkomgeving, zonder discriminatie, pesten of seksuele intimidatie. Dit geldt voor alle onderdelen van het werk, zoals werving, selectie en ontslag.
Preventie en Actie
Werkgevers moeten alle risico’s op de werkvloer, inclusief seksuele intimidatie, in kaart brengen en een plan maken om deze risico’s te verminderen. Dit betekent ook dat klachten snel, zorgvuldig en vertrouwelijk moeten worden afgehandeld, waarbij beide kanten van het verhaal gehoord worden. Het College voor de Rechten van de Mens benadrukt dat er goede nazorg moet zijn en dat mensen die een klacht indienen, niet benadeeld mogen worden.
Voorbeelden uit de Praktijk
Recente voorbeelden (Voorbeeld 1) & (Voorbeeld 2) laten zien dat er nog uitdagingen zijn in hoe werkgevers omgaan met seksuele intimidatie. Deze voorbeelden tonen aan hoe belangrijk het is om klachten serieus te nemen en te zorgen voor een veilige en respectvolle werkplek.
Wat is Gewenst Gedrag?
Veel organisaties weten wel wat ongewenst en seksueel grensoverschrijdend gedrag is, maar denken te weinig na over gewenst gedrag. Hoe willen we in onze organisatie met elkaar omgaan? Wat verwachten we van elkaar, en hoe spreken we met klanten en leveranciers? Is er een gedragscode opgesteld en vastgelegd in bijvoorbeeld het personeelshandboek? En wordt deze ook echt gevolgd?
Dit zijn belangrijke vragen over een serieus onderwerp. Wil je weten wat je kunt doen om ongewenst gedrag te voorkomen? Reageer dan met JA op dit bericht, dan nemen wij contact met je op. Of neem offline contact op en bezoek www.jefr.nl voor meer informatie.